YENİLİKÇİ ÜRÜNLER

Doğru Protein Kaynağınız

Prot10 yüksek oranda kaliteli protein içeren ve içerdiği protein kaynaklarının kalitesi ile rasyon proteininin biyolojik değerini yükselten özel bir protein konsantresidir.

Ruminantlar yani geviş getiren hayvanlar her ne kadar rasyonla gelen her türlü azotlu bileşiği kullanarak işkembelerinde belirli bir miktarda mikrobiyal protein üretebiliyorlarsa da yüksek verimli ineklerin rasyonlarının kaliteli ve bypass özelliği yüksek olan protein kaynakları ile desteklenmesi gerekir. Çünkü inekler işkembelerinde ancak 20-25 kg sütün üretilmesine yetecek kadar protein üretebilirler.

Rasyonun protein içeriği ve miktarı süt verimi yanı sıra döl verimi için de önem taşır. Proteinin önemi damızlık sığırlarda henüz genç dönemde başlar. Yeterli ve kaliteli protein kaynakları ile beslenmeyen düveler geç kızgınlığa gelirler ve üreme aktiviteleri de sağlıklı olmaz. Düvelerin geç gebe kalması hem işletme karlılığı hem de o düvenin doğurduktan sonraki süt verim kabiliyetini olumsuz etkiler.

İneklerde ise, hayvanın protein ihtiyacını karşılamak üzere aşırı yüksek protein ile beslemek, ya da rasyonda kalitesiz protein kaynakları kullanmak kan amonyak düzeyini artırır. Kan amonyak ve dolayısıyla üre düzeyinin artması ise hayvanlarda üreme faaliyetlerini ve sağlığını bozar ve gebe kalma oranını düşürür.

İneklerin ihtiyaçlarını aşmayan fakat kaliteli protein kaynakları ile beslenmeleri gerekir. Prot10 protein dengesinin sağlanması ve rasyondaki protein kalitesinin yükseltilmesinde önemli rol oynar. Araştırmalar, daha düşük oranlarda fakat kaliteli protein kaynakları ile beslenen ineklerin , daha yüksek  oranda kalitesiz protein kaynakları ile beslenen ineklerle aynı süt verimini sağladıkları gibi bu ineklere göre döl verimi sorunlarının da daha az olduğunu göstermiştir.

Prot10 ve Negatif Protein Dengesi

Geçiş dönemindeki ineklerde daha çok negatif enerji dengesi üzerinde durulur. . Ancak son yıllarda gerçekleştirilen çalışmalar yeni doğuran ineklerin ilk iki hafta negatif protein dengesine girdiklerini göstermektedir. Bu sürede inek 17 kg kadar vücut proteinini süt proteini ve şekerini üretmekte kullanır. Glutamin kanda en bol bulunan ve lökositlerin üretilmesinde en çok kullanılan amino asittir. Hayvanın negatif protein dengesinde olması kan Glutamin düzeyinin de düşmesine ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur.  Prot10 kuru madde tüketiminin düşük olduğu erken laktasyon döneminde ya da yüksek protein ihtiyacı olan yükse verim gruplarında rasyon protein ihtiyacının karşılanmasını kolaylaştırır. Diğer taraftan amino asit kompozisyonu ve protein kalitesi ile rasyon proteininden yararlanmayı en üst düzeye çıkarır.

Neden Prot10?

  • Prot10 % 53 oranında ihtiva ettiği protein içeriği ile az miktarlarda kullanıldığında dahi rasyon protein ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olur.
  • Özellikle ineklerin kuru madde tüketimlerinin düşük olduğu erken laktasyon dönemi ve sıcak stresi koşulları gibi dönemlerde fazla konsantre yem kullanmaya gerek kalmadan rasyonun protein dengesinin sağlanmasına olanak tanır.
  • Prot10 içerdiği yüksek orandaki by-pass methiyonin ve lizin sayesinde rasyon proteinin biyolojik değerini yükseltir.
  • Prot10 ile yüksek süt verimi olan ineklerin protein ihtiyaçları kan üre azotunun yükselmesi riski olmadan karşılanabileceği gibi, aşırı ya da kalitesiz protein kaynakları nedeni ile döl verimi sorunları yaşanmaz.
  • Prot10 her zaman ve her miktarda kolayca temin edilebilecek bir kaliteli protein konsantresidir.

Kullanım Şekli

Prot10 rasyondaki protein gereksinimi dikkate alınarak her yaş ve fizyolojik dönemdeki sığır ve koyun rasyonlarına karıştırılabilir.Bu konuda firmamız teknik sorumlularına danışılması yararlı olacaktır.

Doğru Enerji Kaynağınız

Ener10 Enerji Yemi, işkembede farklı çözünme hızına sahip tahıllar ve şeker gibi kolay eriyebilir karbonhidratlar içeren özel bir enerji konsantresidir.

KULLANILIŞI

– Ener10 Enerji Yemi rasyonda kaliteli bir enerji kaynağı olarak tahıllar yerine kullanılabilir. – İşkembe asitleşmesinden korunmak için bütün tahıl tanelerinde olduğu gibi günlük 3 kg’dan fazla kullanılması durumunda firmamızın teknik sorumlularından rasyon desteği alınması yararlı olacaktır. – Yüksek verimli ineklerde günlük rasyonun 3 öğüne bölünmesi asidozisten korunmayı sağladığı gibi yemden yararlanma oranını da yükseltecektir.

NEDEN ENER10 YEMİ?

– Ener10 Enerji Yemi yüksek kaliteli bir enerji kaynağıdır. – İşkembe de uzun süre ve dengeli bir salınım ile mikro organizmaların enerji ihtiyacını karşılar. – Yüksek NFC içeriği ile döl verimi üzerine olumlu katkıda bulunur. – Ener10 Enerji Yemi içereğindeki tahıl kaynakları işkembede farklı çözünme hızlarında nişasta içerdiğinden yüksek miktarda tek tahıl kullanımından kaynaklanan işkembe asitleşmesi riski daha düşüktür. – Ener10 Enerji Yemi Tahıllara göre daha yüksek protein içerdiğinden rasyonda kullanımı arttıkça tahıllara göre rasyonun protein dengesini daha fazla korur. – Ener10 Enerji Yemi süt sığırlarının beslenmesinde her zaman ve her miktarda temin edilebilecek bir enerji konsantresidir.

Özel Mineral Yemi

Formülündeki 3 farklı tamponlayıcı ve yüksek oranlı canlı maya içeriği sayesinde asidoz ve sıcaklık stresinin olumsuz etkilerinden hayvanları koruyan özel bir mineral yemidir.

Neden Nötr-10 Mineral Yemi?

  • İşkembede sindirimi sağlayan mikro organizmaların sağlıklı bir şekilde çoğalıp sindirim faaliyetlerini sürdürebilmeleri ve iyi bir işkembe sindirimi için işkembe pH’sı 5.8 – 6.4 arasında olmalıdır.
  • İşkembe pH’sının uzun süre 5.5 ve altında olması durumunda asidozis dediğimiz metabolik bozukluk oluşur. Çiftliklerde daha çok gizli asidozis de denilen subklinik rumen asidozu (SARA) yaygın olarak görülmektedir. Bu da ciddi verim kayıplarına ve sağlık problemlerine yol açmaktadır.
  • Yaz aylarında sıcaklık stresi altındaki hayvanlarda rasyondaki konsantre yem miktarlarına bağlı olmaksızın bütün hayvan gruplarında subklinik asidozis şekillenir. Bu nedenle asidozise karşı önlem alınması önemlidir.
  • Nötr10 özel bir tamponlayıcı mineral karışımı içermektedir. Bu karışım sayesinde rasyona katıldığında rumen pH’sının uzun süre dengeli olarak sürdürülmesini sağlar ve asidozise karşı korur.
  • İçeriğinde bulunan canlı maya (Saccharomyces cerevisiae) sayesinde asidozdan olumsuz etkilenen işkembe mikro florasını yeniden düzenleyerek sindirime yardımcı olur.

Kullanılışı:

  • Nötr10 Mineral Yemi, süt sığırı rasyonlarında hayvan başına günde 0.25 kg yedirilir.
  • Aşırı sıcak stresi olan dönemlerde bu oran

Robot Süt Yemi

Robotik sağım sistemine sahip işletmelerde ve toplam karma rasyonlarda kullanılabilen, sert pelet yapısına sahip, lezzetli hammaddeler seçilerek hazırlanmış özel bir süt yemidir.

NEDEN Robot10 YEMİ ?

Robotik sağım sistemlerinde yem silolarından sağım robotuna gelen süt
yeminin taşıma hattı boyunca tozlanma ve tıkanmalara sebebiyet vermemesi
için, özel bir pelet yapısına sahip olması gerekir.

– Bu sağım sistemlerinde hayvanların kendi isteği ile sağıma gelmeleri önemli
olup, sağım sıklığının artması, süt veriminin artması için gereklidir.

– Hayvanların sağım robotuna daha sık gelmesi için, robotta kullanılacak olan süt yeminin özel ve lezzetli hammaddeler ile hazırlanmış olması önem taşır.

– Robotlu sağımın yapıldığı işletmelerde inekleri verim özelliklerine göre gruplandırmak mümkün olmamaktadır. Bunun yerine hayvanların önüne süt verimlerinin altında, PMR (kısmi karma rasyon) adı verilen ortak bir karma rasyon dökülür. Geri kalan kısım hayvan verimine göre robottan verilerek tamamlanır. Bu yüzden robotta kullanılacak olan yemin besin maddeleri içeriği dengeli ve sindirilebilirliği yüksek olmalıdır.

-Robot-10 robot süt yemi, lezzetli hammaddeler seçilerek hazırlanmış, sindirilebilirliği yüksek özel bir süt yemidir. Sert pelet yapısı yem hattında taşınma sırasında tozlanma ve tıkanmanın önüne geçmesine yardımcı olur. Lezzetli hammadde içeriği ile inekleri cezbederek robota gelme sıklığını, dolayısı ile sağıma gelme sıklığını artırır.

KULLANILIŞI 

• Süt sığırlarının beslenmesinde gerekli genel kurallara uymakla birlikte mevcut kaba yemlerin kalitesi de göz önüne alınarak kısmi karma rasyon yapılmalıdır. Dengeli kısmi karma rasyon (PMR) ile beraber robotik sağım sisteminden tüketilen süt yemi miktarı ineklerin verimlerine göre düzenlenmelidir. Bu konuda firmamızın teknik sorumlularına danışılması yararlı olacaktır.

KURU DÖNEM YEMİ

Orta ve düşük verimli ineklerin beslenmesinde kullanılabilecek kaliteli ve yararlanılabilirliği yüksek besin maddelerini içeren  bir süt yemidir.

Neden Balkız K1 Yemi ?

Balkız K1 Süt Yemi, protein ve enerji içeriği ile mineral ve vitamin düzeyleri orta ve düşük verimli ineklerin süt verimleri için gerekli ihtiyaçları dikkate alınarak hazırlanmıştır. Kaba yemlerin eksikliklerini tamamlayarak ineklerin yaşama payı ve verim paylarını dengeli bir şekilde karşılar.

  • Süt sığırlarının günlük besin maddeleri ihtiyaçları başlıca yaşama payı ihtiyaçları ile verim payı ihtiyaçlarından oluşur. Hayvanların vücutlarını sağlıklı bir şekilde korumak için harcadıkları enerji ve protein miktarı yaşama payı olarak isimlendirilir. Verim payı ise verdikleri süt miktarına göre her kg sütün üretilmesi için gerekli besin maddelerinden hesaplanır.
  • Verilen yemler bu ihtiyaçları karşılayacak miktarda ya da dengede değilse verim düşüklüğü ve besleme problemleri meydana gelir.
  • Sağımın özellikle ilk dönemlerinde sadece samana dayalı bir kaba yemden kaçınılmalı, mısır silajı, yonca kuru otu gibi kaliteli kaba yemler tercih edilmelidir.
  • Süt yeminin seçimi yanı sıra yedirilecek miktarında da kaba yemlerin kalitesi ve niteliği önem taşımaktadır.

Kullanılışı:

  • Süt sığırlarının beslenmesinde gerekli genel kurallara uymakla birlikte mevcut kaba yemlerin kalitesi de göz önüne alınarak toplam rasyon yapılmalıdır. Bu konuda firmamızın teknik sorumlularına danışılması yararlı olacaktır.

Özel Kuru Dönem Yemi

Doğum öncesi kuru dönem rasyonunu anyonize eden, hayvanların doğumdan sonraki laktasyon dönemi rasyonlarına adaptasyonlarını kolaylaştırarak asidozu önleyen özel bir kuru dönem yemidir.

Hipokalsemi ve subklinik hipokalseminin neden olduğu problemler.

Subklinik hipokalsemi veteriner hekimler ve yetiştiriciler tarafından tespiti ve anlaşılması zor olan bir kan kalsiyum noksanlığıdır. Düz kasların kasılma gücünü azalttığı için doğumdan sonra subklinik hipokalsemiye giren hayvanlarda son atamama, metritis, mastitis, abomazum deplasmanı görülme oranı artar. Aynı zamanda sindirim sistemi hareketleri de yavaşladığı için hayvanlarda doğumdan sonra  yem tüketimi artışı yetersiz olur. Bu nedenle de inekler pik verime ulaşamazlar, ketozis ve karaciğer yağlanması gibi metabolik hastalıklara yakalanırlar.

Balkız K2 ve Subklinik Hipokalsemi

Yapılan araştırmalar kan kalsiyum düzeyinin 8.5 mg/dl düzeyinin altına düşmeye başlamasıyla ineklerin subklinik hipokalsemi yaşamaya başladıklarını göstermektedir. Amerika birleşik devletlerinde çok sayıda çiftlikte  yapılan bir çalışmada, ineklerin % 55-60’ının, ilk doğumunu yapmış düvelerin ise %25 ile 50 arasındaki bir oranının subklinik hipokalsemi yaşadıklarını göstermiştir.

İneklerin subklinik hipokalsemiye maruz kalmalarını önlemenin en etkili yollarından biri iyi bir kuru dönem beslemesi uygulamaktır. Kuru dönemde özellikle doğuma 3 hafta  kala başlayarak ineklere  anyonik rasyon  yedirilmesi bu konudaki  uygulamalardan biridir. Bu amaçla hayvanlara katyon/Anyon dengesi en az -10 düzeyinde olan bir anyonik rasyon uygulanmalıdır.

Anyonik rasyon uygulamasının başarılı olduğunu gösteren en önemli belirteç anyonik rasyon uygulamasına başladıktan sonra 3 gün içerisinde hayvanların idrar pH’larının 6.0-6.5 arasına düşmesidir. Yapılan bir araştırmada doğumdan önce idrar pH’ları 8.0 civarında olan ineklerin hemen hepsinin subklinik hipokalsemi yaşadıkları görülmüştür.

Balkız K2 içerdiği anyonize edici maddeler ile güçlü bir anyonik etkiye sahiptir. Uygun şekilde kullanıldığında rasyonu anyonize ederek kan pH’ının hafifçe düşmesine, böylece kan kalsiyumunu düzenleyen hormonların daha etkili çalışmasına yardımcı olur. Klinik ve subklinik hipokalsemi görülme riskini minimum seviyeye düşürür.

Neden Balkız K2?

  • Balkız K2 anyonik özelliği ile doğum öncesi kuru dönem rasyonlarını anyonize eder ve subklnik hipokalseminin önlenmesine yardımcı olur.
  • Doğum öncesi Balkız K2 yedirilen ineklerin doğumdan sonra kuru madde tüketimleri yüksek olur
  • Balkız K2 kuru dönem yemi yedirilen inekler daha yüksek pik verime ve daha fazla laktasyon süt verimine ulaşırlar.
  • İneklerin subklinik hipokalseminin neden olduğu metabolik hastalıklardan korunmasına yardımcı olur.
  • Balkız K2 ineklerin doğum sonrası yedirilecek olan erken laktasyon dönemi rasyonuna kolayca adapte olmasını sağlar ve asidoza karşı korur.

 Kullanılışı:

Balkız K2 Kuru Dönem Yemi ile hazırlanacak anyonik rasyonlarda kalsiyum düzeyinin % 1.5, magnezyum düzeyinin ise  en az  % 0.45 civarında olmasına dikkat edilmelidir. Anyonik rasyonun başarılı olabilmesi için rasyonda  yonca gibi baklagil kuru otları ve potasyum bakımından zengin diğer yem maddeleri kullanılmamalıdır.

Doğuma 2-3 hafta kala başlayarak rasyon ineklerin 5-6 kg Balkız K2 yemesi sağlanmalıdır. Günde 5-6 kg Balkız K2 yedirilmesine rağmen tam anyonik etki elde edilemiyorsa rasyondaki yem maddeleri potasyum içeriği bakımından sorgulanmalıdır.Doğum öncesi son 2-3 hafta, rasyonda 5-6 kg Balkız K2a ilaveten 5-6 kg saman ve 5-6 kg mısır silajı iyi bir besleme programı oluşturacaktır.

DÜVE YEMİ

Damızlık düve adayları ve  gebe düvelerin doğuma 2-3 hafta kalıncaya kadar sağlıklı ve dengeli beslenmesini sağlayan özel bir yemdir.

Neden Balkız D Yemi ?

  • Balkız D düve yemi, düvelerin fizyolojik ve verim özelliklerinin en iyi şekilde gelişmesini sağlamak üzere düzenlenmiştir.
  • Önerilen miktarlarda yedirildiğinde düvelerin yağlanmadan yeterli canlı ağırlık, boy ve fizyolojik olgunluğa ulaşmasını sağlar.
  • Damızlık dişi hayvanlarda memedeki süt bezleri ve kanalları 3-9 aylık yaşlar arasında çok hızlı gelişir, ilk kızgınlıktan sonrada her kızgınlık döneminde bir miktar gelişme gösterir.
  • Damızlık genç hayvanların bu dönemlerde yağlandırılması memedeki süt bezi ve kanalları yerine yağ doku yerleşmesine neden olur.
  • Damızlık düve adayları kesinlikle yağlandırılmadan beslenmelidir. Bu dönemde enerji bakımından zengin mısır silajı gibi kaba yemler ve tahıl taneleri aşırı miktarda yedirilmemelidir.
  • Düvelerin kondisyonları iyi takip edilmeli, yağlanma ya da gelişme geriliği olup olmadığı gözlenmelidir.

Kullanılışı:

Bu konuda firmamız teknik sorumlularına danışılması yararlı olacaktır.